torsdag 7 mars 2013

8 mars 1898

Förestår det ett spansk-amerikanskt krig frågar man sig i Dalpilen den 8 mars 1898? Svaret på den frågan är ja.

Klippet kommer från Dalpilen

onsdag 6 mars 2013

7 mars 1898

"Röntgenstrålar förevisas för närvarande i Halmstad, men det är ej blott till lyst, som denna förevisning sker. Den är äfven till praktisk nytta, och lasrettsläkaren i Halmstad har i ett par fall begagnat sig deraf."

Klippet kommer från Kalmar

tisdag 5 mars 2013

6 mars 1896

Bonddrängarna var fulla, skrek, slogs och levde rövarliv på Rockneby gästgivargård. Deessutom lyckades en av dem senare sparka sig ut från arresten.

Klippet kommer från Kalmar

måndag 4 mars 2013

5 mars 1897

1897 skrev man om mordet som skedde den 22 juli 1711. Balzar von Dellinghausen mördades av sin falske och nedrige vän Otto Ferdinand von Fitzbach. Den 3 oktober blev Otto rådbråkad och steglad.

Klippet kommer från Norra Skåne


Från Nordisk Familjebok om rådbråkning.


4 mars 1896

Pastor Joel Laurentius Hoff, bördig från Ängelholm har avlidit av leverinflammation i Stillwater, Minnesota i USA. Han blev endast 33 år gammal. Joel kom till Amerika 1870 och efter att studerat vid Augustana Collage var han pastor under sex år vid svenska lutheranska församlingen i Stillwater. Ett halvår innan han dog flyttade han till Rockford i Illinois och var pastor vid Första lutheranska kyrkan där. Han dog under ett besök hos sin gamla församling.

Klippet kommer från Norra Skåne


 Jag har sökt i amerikanska tidningsarkiv on-line för att hitta fotografiet som omtalas men gått bet. Däremot har jag hittat två notiser i Saint Paul Daily Globe.

Den första berättar att begravningen av Hoff ska äga rum på eftermiddagen den 10 februari.

Klippet kommer från Saint Paul Daily Globe 10 februari 1896


Nästa notis berättar att begravningen har ägt rum. Man kan också läsa biljardresultat, att domare Williston kommit från Red Wing och att Mark Dustin strax kommer att avlida till följd av cancer.


Klippet kommer från Saint Paul Daily Globe 11 februari 1896

söndag 3 mars 2013

3 mars 1897

Artillerikonstapel Olsson fick order om att hämta ett parti punch vid kajen som skulle drickas på en manskapsfest. Olsson kastade punchen i sjön och sattes i arrest för orderbrott. Nyheten nådde en affärsman i Frankfurt som skänkte absolutisten Olsson 500 mark.

Klippet kommer från Kalmar