lördag 1 juni 2013

1 juni 1906

Platsannonserna såg ganska annorlunda ut för hundra år sedan. Välartad, fruntimmer och jungfru är inga ofta förekommande ord i annonserna nu för tiden.

Klippet kommer från Dalpilen

torsdag 30 maj 2013

30 maj 1899

Bengtes Per Olsson från Leksand fick fem månaders fängelse att lugna sitt sinne efter att han "påstruken" attackerat stationsinpektoren C P Blomqvist.

Klippet kommer från Dalpilen

tisdag 28 maj 2013

29 maj 1903

Har man en för bra cykelväg cyklar folk som galningar. Värre blir det om cykelvägen ligger brevid en kanal "men de fara stundom fram med förfärande vårdlöshet, trilla själfva ut i kanalen eller skicka dit andre med en fart som om desse vore guttaperkabollar".

Klippet kommer från Östgötaposten

söndag 26 maj 2013

27 maj 1898

Spansk-Amerikanska kriget pågick och det var förbjudet för svenska undersåtar att deltaga aktivt i kriget. Min morfars mormors bror, Andrew Richardson från Vinslöv (innan han emigrerade var han mer känd som Anders Nilsson Rickard Holmer) deltog i kriget. Han var i 4th Wisconsin Infantry, Company K, som corporal. Nåväl, han hade troligtvis hunnit bli amerikansk medborgare vid tiden för kriget.

Klippet kommer från Östgötaposten

Mors Dag

Med anledning av Mors Dag blir det idag en artikel som handlar om just Mors Dag som för första gången firades i Norge 1919.


  • Mor skall stiga upp i ett varmt rum den dagen, gör alltså en brasa i kakelugnen.
  • Mor skall ha kaffe på sängen.
  • Mors kängor skola stå borstade vid kakelugnen
  • Mor får inte skura golv den dagen
  • På frukostbordet, som dukats lite festligt och om möjligt prydes med en vit blomma, lägges fint inlagd en liten gåva, något som mot önskat sig eller behöver.


Klippet kommer från Dalpilen 4 februari 1919