lördag 8 juni 2013

Tema Arkiv - Frigivna straffångar

Ett spännande material att bara sitta och bläddra i är Porträtt över frigivna. Det rör sig om frigivna straffångar och här kan se för vilket brott personen var dömd, om personen var straffad sedan tidigare och vart personen suttit av sitt straff. Om personen hade något speciellt kännetecken till exempel ett ärr, puckelrygg eller liknande.

Jag har valt ut tre exempel. Stark Per Ersson född 1830 i Leksand. Han dömdes till livstids straffarbete och började avtjäna sitt straff 1860. 16 år senare släpptes han från fängelset i Landskrona. Som "annat utmärkande kännetecken" har man skrivit "har bråck i högra ljumsken". Ersson satt inne för fjärde resan stöld.

Stark Per Ersson

Pigan Augusta Charlotta Berglund från Nytorp fick avtjäna nio månaders straffarbete 1878 - 1879. Hon förlorade även medborgerligt förtroende i fem år.

Augusta Charlotta Berglund


Erik Persson, Enåger, har ett krokigt lillfinger på vänster hand och avtjänade två år och sex månaders straffarbete i Malmö. Han var dömd för mordbrand och släpptes 1891.

Erik Persson


Jag har hämtat materialet från ArkivDigital och frigivna straffångar ligger under kriminalpolisen i Malmö.

fredag 7 juni 2013

Tema Arkiv - Amerikanska passansökningar

En av mina favoritdatabaser hos ancestry.com är U.S Passport Applications. Passansökningarna är intressanta eftersom de innehåller mycket information om personen som önskar ett pass och dessutom ofta ett fotografi. Jag har plockat fram två exempel med anknytning till Helsingborg en passansökan från den vackra amerikanska skådespelerskan Louise Brooks.

Den första är Olof Peterssons, född i Helsingborg 1869, utvandrad till Amerika 1889, amerikansk medborgare 1896 och bosatt i Chicago. Han ansöker om pass 1923 för sig och sin son Harvey Adrian Peterson för att resa till Sverige för att besöka släktingar och till Danmark för sightseeing.







Den andra ansökan är från Olga Thorell. Född i Helsingborg 1883, utvandrad till USA 1907 och blev amerikansk medborgare 1915 och är bosatt i New York. 1921 ansöker hon om pass för att resa till Sverige för att hälsa på släktingar.








Louise Brooks föddes i Kansas 1906 och 1924 när hon var 18 ansökte hon om pass för att åka till England och Frankrike.






Mer att läsa om Louise Brooks finns bland annat på Wikipedia. Själv "upptäckte" jag Louise Brooks 1991 när OMD släppte sitt album Sugar Tax. Videon till Pandoras Box innehåller filmsnuttar på Louise från just samma film.

torsdag 6 juni 2013

Tema Arkiv - Förteckningar över idioter, dövstumma, blinda och barnhusbarn

Idag har jag valt att visa några exempel på speciella förteckningar. I till exempel församlingsböcker fanns det förtryckta sidor att fylla i.  Jag har hämtat dem från församlingsboken för Tving mellan åren 1895 och 1911.

En av de första sidorna man möts av är Förteckning över Sinnessjuke, som egt sitt förstånds fulla bruk. Här kan man till exempel se att någon vårdas på Växjö hospital och någon annan är på Nyköpings hospital.

Sinnessjuka som egt sitt förstånds fulla bruk

Bläddrar man vidare kommer man till Förteckning öfver Idioter, som från barndomen varit mindre vetande och aldrig egt full förstånd. Här ser man att många är fattiga och bor på fattiggården. Någon lider av fallandesot som man kallade epilepsi för förr. Vid någon annans namn har man skrivit "kan göra sig något förstådd".

Förteckning öfver Idioter, som från barndomen varit mindre vetande och aldrig egt fullt förstånd.

Vidare, Förteckning öfver Döfstumma. Här på rad två står Hilma Charlotta Hansdotter listad. Hon var min farmors moster. Hon blev sjuk när hon var liten och förlorade hörseln. När hon blev äldre skickades hon till dövstumskolan i Lund där hon fick utbilda sig och där hon troligtvis också mötte sin framtida make som också var döv. De bosatte sig sedan i Ronneby.

Förteckning öfver Döfstumma

Därefter en Förteckning öfver Blinda.

Förteckning öfver Blinda


Sedan Ledamöter i Församlingens Kyrko- och Skolråd. Här är det herrar med titlar som häradsdomare, hemmansägare och nämndeman som är listade.

Ledamöter i Församlingens Kyrko- och Skolråd

Tillsist, en lista över Barnhusbarn, utackorderade inom församlingen. Barnets namn, barnets nummer och hos vem de bor är listat.

Barnhusbarn, utackorderade inom församlingen


Materialet finns fotograferat och on-line hos arkivdigital.se Klippen kommer från Tving AIIa:1 (1895-1911)

Tema Arkiv - Staffjournaler

Det är inte bara i tidningar man hittar pärlor från förr. Det finns annat fantastiskt arkivmaterial. Jag tänkte köra en temavecka med små klipp från olika arkiv. Dagens klipp har jag hämtat från ur straffjournaler från kriminalvårdsanstalten i Norrköping.

Man höll koll på fångarna och skrev små notiser om vad fångarna gjorde, om de knackade i cellen, om de visslade och annat som man tydligen tyckte vara värt att notera. Noteringarna nedan är från 1902 och 1903.

29 november 1903: Axel Bolin. Undertecknad hörde att straffarbetsfången Bolin visslade och sjöng efter gudstjänstens slut.



Bolin sjöng och visslade efter gudstjänsten.


7 november 1902: Julia Andersson. Klockan 1/2 6 fm hörde undertecknad att Andersson knackade i cellen.

Julia Andersson knackade i cellen


16 november 1902: Karl Ivar Johansson. Kl 2.30 em såg undertecknad Johansson sitta uppe i cellfönstergluggen och titta ut genom gallret.

Karl Ivar Johansson tittade ut genom gallret.


12 oktober 1902: Ture Harald Hellström. Idag under gårdgången iakttog undertecknad att Hellström sjöng, visslade, läste alfabetet och knackade i väggen till nästa gånggårdar, samt yttrade till mig, nu får du väl springa till direktören och rapportera, du är en förb. f...a, en förb. åsna, nu får du väl skriva en lång rapport så att häradshövdingen har göra att babla och läsa.. (fortsättningen kunde jag ej uppfatta) därefter fortsätter Hellström det gör mig ingenting om jag får ligga på golvet var natt, eller om jag får mörkcell eller fot och handbojor och munkavel. Men 4 veckor härefter behöver du inte gå här längre och stampa.

Karl Ivar Hellstöm både sjöng, visslade och sa ett och annat till K J Svensson.

Materialet finns fotograferat och publicerat on-line via arkivdigital.se. Klippen kommer från  Kriminalvårdsanstalten i Norrköping DIIId4:1 (1862-1927).