torsdag 6 juni 2013

Tema Arkiv - Förteckningar över idioter, dövstumma, blinda och barnhusbarn

Idag har jag valt att visa några exempel på speciella förteckningar. I till exempel församlingsböcker fanns det förtryckta sidor att fylla i.  Jag har hämtat dem från församlingsboken för Tving mellan åren 1895 och 1911.

En av de första sidorna man möts av är Förteckning över Sinnessjuke, som egt sitt förstånds fulla bruk. Här kan man till exempel se att någon vårdas på Växjö hospital och någon annan är på Nyköpings hospital.

Sinnessjuka som egt sitt förstånds fulla bruk

Bläddrar man vidare kommer man till Förteckning öfver Idioter, som från barndomen varit mindre vetande och aldrig egt full förstånd. Här ser man att många är fattiga och bor på fattiggården. Någon lider av fallandesot som man kallade epilepsi för förr. Vid någon annans namn har man skrivit "kan göra sig något förstådd".

Förteckning öfver Idioter, som från barndomen varit mindre vetande och aldrig egt fullt förstånd.

Vidare, Förteckning öfver Döfstumma. Här på rad två står Hilma Charlotta Hansdotter listad. Hon var min farmors moster. Hon blev sjuk när hon var liten och förlorade hörseln. När hon blev äldre skickades hon till dövstumskolan i Lund där hon fick utbilda sig och där hon troligtvis också mötte sin framtida make som också var döv. De bosatte sig sedan i Ronneby.

Förteckning öfver Döfstumma

Därefter en Förteckning öfver Blinda.

Förteckning öfver Blinda


Sedan Ledamöter i Församlingens Kyrko- och Skolråd. Här är det herrar med titlar som häradsdomare, hemmansägare och nämndeman som är listade.

Ledamöter i Församlingens Kyrko- och Skolråd

Tillsist, en lista över Barnhusbarn, utackorderade inom församlingen. Barnets namn, barnets nummer och hos vem de bor är listat.

Barnhusbarn, utackorderade inom församlingen


Materialet finns fotograferat och on-line hos arkivdigital.se Klippen kommer från Tving AIIa:1 (1895-1911)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar