fredag 7 juni 2013

Tema Arkiv - Amerikanska passansökningar

En av mina favoritdatabaser hos ancestry.com är U.S Passport Applications. Passansökningarna är intressanta eftersom de innehåller mycket information om personen som önskar ett pass och dessutom ofta ett fotografi. Jag har plockat fram två exempel med anknytning till Helsingborg en passansökan från den vackra amerikanska skådespelerskan Louise Brooks.

Den första är Olof Peterssons, född i Helsingborg 1869, utvandrad till Amerika 1889, amerikansk medborgare 1896 och bosatt i Chicago. Han ansöker om pass 1923 för sig och sin son Harvey Adrian Peterson för att resa till Sverige för att besöka släktingar och till Danmark för sightseeing.







Den andra ansökan är från Olga Thorell. Född i Helsingborg 1883, utvandrad till USA 1907 och blev amerikansk medborgare 1915 och är bosatt i New York. 1921 ansöker hon om pass för att resa till Sverige för att hälsa på släktingar.








Louise Brooks föddes i Kansas 1906 och 1924 när hon var 18 ansökte hon om pass för att åka till England och Frankrike.






Mer att läsa om Louise Brooks finns bland annat på Wikipedia. Själv "upptäckte" jag Louise Brooks 1991 när OMD släppte sitt album Sugar Tax. Videon till Pandoras Box innehåller filmsnuttar på Louise från just samma film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar