torsdag 20 juni 2013

Uppsamlingsheat - 30 januari 1926

Polishundar är till stor nytta men "Betydelsen av tjänstehundens arbete är emellertid i hög grad beroende av att hunden erhållit lämplig dressyr".

Klippet kommer från Dalpilen

Uppsamlingsheat - 1 februari 1902

Natten mot den 25 december 1901 förliste fartyget Polstjärnan som var på väg med virke från Sundsvall  till Frankrike i närheten av Sandhamns fyr. Alla ombord omkom. Enligt uppgift ska kaptenen och styrmanen fallit överbord. Kockan tog på sig sex livbälten och skrev ner händelseförloppet som sedan hittades i en flaskpost.

Man försökte senare bärga fartyget men misslyckades. När dykare Bergman var nere och letade efter föremål hittade han kaptenens hund i navigationshytten. Det var en stor och grann hund som hade tillhört kaptenen. Bergman tog hundens halsband med sig upp.



tisdag 18 juni 2013

Uppsamlingsheat - 12 Jan 1898

Jag har en hög med klipp på lager eftersom det är många intressanta klipp varje dag. Jag tänkte köra ett uppsamlingsheat med dessa i nutid opublicerade klipp vilket innebär att jag inte kommer lägga upp klipp med samma datum som dagens.

Först ut, ett klipp med lokal anknytning. Fröken Maria Peterson från Helsingborg, kom till New York och drog åt sig uppmärksamhet. Hon hade rest själv, 5 år gammal och var på väg till sin far. På fickan hade hon några dollar och ett brev som förklarade situationen.


Klippet kommer från Norra Skåne

18 juni 1897

I Helsingborg har det hållits en atletkamp mellan slaktaren Carl Gustafsson från Göteborg och O Wahlund från Stockholm. Cirka 1000 personer bevittnade brottningsmatchen vid Sommarlust. Efter sex minuter var matchen över och Gustafsson stod som vinnare.

Klippet kommer från Norra Skåne

söndag 16 juni 2013

17 juni 1898

En fjärrskådare i Köping har skådat Andreés expedition och de är på väg hemmåt...

Klippet kommer från Dalpilen



16 juni 1897

En kvinnlig ordföranden minsann, prostinnan Charlotte d'Angotte.

Klippet kommer från Norra Skåne